Vad är självkänsla?

Självkänsla

Självkänsla handlar inte om din förmåga, den handlar om vad du tänker och känner om dig själv. Du kan vara jätteduktig på ditt arbete och får ständigt beröm, men ändå känner du dig värdelös och att du inte är tillräckligt bra. Dina vänner kan se dig som en jättebra vän, men du känner att du inte passar in, finns där tillräckligt och oroar dig vad de tycker om dig. Det här kan vara tecken på låg självkänsla.

Ofta kan det vara svårt att skilja på självkänsla och självförtroende men självförtroende handlar mer om vad man vet om sin egen förmåga, ofta genom erfarenhet. Till exempel så vet du att du är bra på fotboll, du vet det eftersom du gör flest mål i laget. Självförtroende kan variera från dag till dag och kan skilja sig inom olika områden i livet tex. På jobbet, fritiden eller privat.

Bra och dålig självkänsla

Om man har en bra självkänsla så accepterar man sig själv, man står upp för sig själv och har bra koll på vem man är och vad man vill. Om man har bra självkänsla så har man oftast lättare att hantera motgångar, stress eller andra svårigheter i livet.

Har man en dålig självkänsla så är man oftast väldigt kritisk och negativ mot sig själv. Man tror inte på sig själv, ältar oftast saker man har gjort eller sagt och funderar hur man borde ha agerat i stället. Vad man än gör även om det är bra eller dåligt så kan man ha en känsla av att man inte duger och det spelar då ingen roll om man får yttre bekräftelse för det för känslan finns kvar ändå. Hur mycket man än kämpar eller gör så är man inte riktigt nöjd och jämför sig ständigt med andra.

Det ställer ofta till problem både i arbetet och privat då man har svårt att ta emot beröm, kritik, för höga krav, ständigt kritisk mot sig själv,

Lider man av dålig självkänsla så har man lättare att drabbas av stress, oro, ångest och depression.

Var kommer då vår självkänsla ifrån? Varför har vissa bättre och andra sämre?

Uppväxten har en stor betydelse. Om man kände sig älskad som barn, blev accepterad för den man var och kände sig sedd så ger det en bra grund för en god självkänsla.

Om man som barn inte kände sig älskad, accepterad eller sedd så kan det bidra till en dålig självkänsla. Andra aspekter som kan påverka är mobbning, mycket kritik eller mycket tillrättavisningar.

Det är otroligt viktigt att föräldrar ger sina barn beröm, kärlek, acceptans och att man ser sina barn. Om barnen har gjort något som inte var bra är det viktigt att man då ger konstruktiv kritik och inte bara säger att de är misslyckade, det ska inte heller vara på ett elakt eller nedvärderande sätt.

Går det att få en bra självkänsla?

Absolut går det de men det krävs mycket jobb från en själv. Har man alltid haft dålig självkänsla kan det vara svårt att veta hur man ska börja ändra det och även att hitta sin inre sanning. Alltså vad just jag vill med mitt liv och hur jag skulle vilja leva om jag hade bra självkänsla.

Att få hjälp av en coach kan hjälpa dig att hitta svaren du kanske inte hittar själv. Det är lätt att tappa bort sig själv om man under lång tid bara försöker vara perfekt och göra saker enbart för att passa in. Du kanske inte har koll längre på vad du egentligen vill med livet eller har för värderingar.